A leégett hunyai Szent László templom helyett újat építettünk

A híradásokból tudjuk, hogy a magyarországi árvíz mellett a tavaszi belvíz is sújtott bennünket. Hunya és Kondoros nemrégiben naponta szerepelt a híradásokban. Sok család kertje, udvara vízben állt, feláztak az alsóépületek, nem egy helyen az állatok is vízben voltak. Sajnos több családi ház alapja is elázott, nem egy lakásba befolyt a víz.

Károsult a hunyai templom is. Megsüllyedt a templom alapja, a karzatot és tornyot tartó két oszlop a templom belsejében néhány hét alatt több mint 10 centimétert süllyedt. Így megszakadt a karzat fölötti boltozat, lehullott a vakolat. A karzaton majdnem tragédiával végződött a vakolat leszakadás. A vasárnapi mise végén épp felállt egy fiatal pár, amikor a lezuhanó vakolat a fiatalasszony válltáskáját rántotta le. Szemmel láthatóan megdőlt a torony is, a két tartóoszlop megsüllyedése miatt.

Elvileg már körvonalazódnak a feladatok. Talajvizsgálat, az alap és aljzat megerősítése, majd a teljes helyreállítás. Erre azonban nem került sor, mert:

 Az itt látható képek gyorsképek, videofilmről lett digitalizálva, a minőség ezért nem tökéletes.

A képekre klikkelve azok felnagyíthatók. 

A lejjebb látható fénykép a templomról sajnos, már a múlté!!

Ilyen VOLT a templomunk, míg volt!

A kisképek kinagyíthatók. A képre rámutatva magyarázatot olvashatunk.

A boltívről lezuhant a vakolat Ez a karzat süllyedt meg... már nem sülyled tovább... Ilyen volt a belseje
Itt tudtuk mérni az oszlop süllyedését.
Az egyik lakóház udvara a gazdasági épülettel Ez a kép is már történelem...

Sajnos, újabb tragédiáról kell beszámolnom. Leégett a hunyai templom. Most éjjel kinn voltam megnézni az eseményeket, hajnali 2.40-kor jöttem haza. Azonnal írtam néhány sort ide az Internetre.

Az este (1999. június 4-én) 10 után becsapott a villám. A szomszéd látta is, hogy a szentély mögötti villámhárítón leszaladt a villám. Néhány perc múlva már égett a tető. Mivel a mennyezet is deszka volt, igy nagyon hamar hatalmas lángok keletkeztek. Ahogy Endrődről kocsiztam Hunyára, már messziről látszott a füst és a tűz fénye az éjszakában. Mire kiértem,, akkorára már ott voltak a tűzoltók. Égett a tető, égett a templom belseje, a padok, a berendezés, minden. Meg sem lehetett már közelíteni. Égett a torony is, a sisak teljesen elégett és leomlott, harangok is leestek, még nem tudjuk, mi lett velük. Elolvadtak? Összetörtek? A helyet megközelíteni nem lehet, mert életveszélyes. Közben megtudtuk már, hogy összetörtek, szétolvadtak.

A tavaszi süllyedés miatt amúgy is nyugatra megdőlt torony most még jobban megrogyott, elképzelhető, hogy ledől.

Sóczó Géza hitoktató az utolsó pillanatban, hősiesen az Oltáriszentséget kimenekítette. A sekrestyéből némi ruhát sikerült kimenekíteni.

Teljesen kiégett a templom, leégett a tető, a mennyezet, az ajtók, minden odaveszett, ami a templomban volt.

Misézőhely így alakul: kezdetben a művelődési házban leszünk, azután pedig az iskola egyik tantermébe költözünk be átmenetileg.

Az események:

június 5. szombat

Délután tévések, újságírók leptek el bennünket. Mindenki kíváncsi volt, mi történt, hogy történt. Este már az egész ország értesült a szomorú eseményről. Megjelent Dr. Latorcai János képviselő is, feleségével.

június 6. vasárnap

Az úrnapi szentmise a művelődési ház nagytermében. Sokan összejöttek, és siratták templomukat. Emlékeztettem őket arra, hogy a templom édesanyánk is: ide térünk be lelkileg felfrissülni, örömünket, bánatunkat ide hozzuk. Ide kötnek családi eseményeink: a születés, a házasság, a halál. Gyászoljuk templomunkat. Az egyik plébánostól érkezett vigasztalás az Interneten, épp mise előtt: "Akiket az Úr szeret, azokat megpróbálja!"
Vigasztaltam őket, hogy lesz még itt új templom!
Az úrnapi körmenet elmaradt.

 június 7. hétfő:

Megjelent a Generali biztosító kárfelmérője, megszemlélni a kárt.

június 8. kedd:

A tűzoltófiúk a torony aljáról nagylétráról lemenekítik a még megmaradt Szent István szobrot.

Este az egyháztanács gyűlést tartott,. A testület is úgy látja, hogy le kell  bontani, és újat építeni. Döntöttünk arról is, hogy a Szent László búcsút megtartjuk, a művelődési házban, június 26-án, szombaton. Községünk szülötte, Szurovecz Vince esperes úr ezüstmisés, ő fogja az ünnepi szentmisét tartani.

június 9. szerda:

Telefonon elbeszélgettem Gyulay Endre püspök úrral, ő is a sürgős lebontást és az új megterveztetését javasolta.

június 10. csütörtök:

a bontási engedély megkéréséhez a felmérés megtörtént.

június 11. péntek:

Ma látogatást tett Domokos László képviselőnk, a Megyei Önkormányzat elnöke is, Nagy Ferenc munkatársával. Ő is együttérzéséről biztosított, és felajánlotta segítségét. A belvízkárra kiutalt összegből még van némi pénzmaradvány, ezt saját hatáskörből azonnal kiutalja. Az induláshoz ez is jó.

Örömmel látta, és tapasztalta, hogy máris van elképzelés, tenni akarás, és elhatározás az új templom megépítésére. Szemmel tartja, és támogatja az építkezést. Előre láthatólag őszre lesznek konkrét adatok: mennyit fizet a biztosító, milyen terv lett kidolgozva, mekkora lesz az építkezési költség. Addigra ő is megvizsgálja a lehetőségeket, és próbál pénzforrás után nézni.

 június 20. vasárnap:

Gyulay Endre püspök úr is megszemléli a tönkrement templomot.

június 28. hétfő

Megkaptuk a bontási engedélyt a templomra. Postáztuk a zárt körű meghívásos tervpályázatot. 

 

Tervezett határidők:
Pályázat beadási határideje: 1999. augusztus 14-ig
A pályázat eredményéről értesítést kapnak: 1999. szeptember 15-ig
A nyertes pályamű részletes kivitelezési tervének beadási határideje: 1999. október 15.

Ezután még kb. egy hónap, mire az építési engedélyt megkapjuk.

augusztus 14:

Elkészült az iskolaépületében kialakított ideiglenes kápolna, melyet az új templom elkészültéig használunk.

A régi iskolaépület a kápolna Kereszt a kápolna falán A kápolna belseje
Szűz Mária szobra Kereszt A kisharang Endrődről való
A régi templom üres helye - az újra vár Az ideiglenes kápolna oltára A tabernákulum

A templom romjai már eltakarítva. 

szeptember 15:

Beérkeztek az új templom megépítésére a mérnöki tervpályázatok. Püspöki szakértő bizottság döntött, hogy a benyújtott tervek alapján kit kérjünk fel a részletes tervek elkészítésére. Milyen lesz az új templom? Kérdezik sokan. Lassan körvonalazódik...

december 24. december 31

Az ünnepek alatt kicsinek bizonyul az ideiglenesen berendezett kápolna. E két napon ismét a kultúrotthonba kellett visszamenni. A karácsonyi mise előtt a gyerekek nagyon szép betlehemes játékkal készültek.

2000. március 16. 

Az engedélyezési terv beadása az Építésügyi Hatósághoz.

május

A tervek elkészültek, a hatósági engedélyek beszerezve. 5 vállalkozótól kértünk árajánlatot.

június 1.

Egyeztető tárgyalás a Püspöki Hivatalban. Döntés született, a mezőberényi "Károlyi és Társa" lesz a kivitelező. Ünnepélyes alapkőletételt püspök úr Szent László ünnepére, június 27. kedd este 6 órára vállalta.

Az események mától felgyorsultak!

Telefonon, Interneten sokan megkerestek, és együttérzésüket fejezték ki a hunyai híveknek. Szombaton este valaki telefonon 1 millió Ft adományt ajánlott meg. Hihetetlen, hogy a mai világban ilyen is van. Isten fizessen meg érte!

Néhány levélrészlet:

Sajnálattal hallottam, hogy a hunyai templom leégett. Csak most este jutott el hozzám a hír. Ez az a templom volt melyben életem második prédikációját mondhattam el 1997-ben. Már akkor megragadott a kis templom és a hívek jelenléte, a sok kis ministráns akik idén is szép számmal voltak jelen. Tényleg annyi gondot okozott a belvíz is és most pedig... Tudom, hogy most van fontosabb dolog, mint az én üdvözletem és együtt érzésem, de a következő vasárnapi misén ha gondolod, hogy be lehet ilyet mondani akkor üdvözöld a kedves híveket a nevemben. Remélem emlékeznek rám halandó kispapra.  (Serfőző Levente teológus Szegedről)

 

Edesanyamtol hallottam mi törtent a Hunyai templommal. Annal is inkabb sajnalatos, mert tudom , hogy eppen csak befejezted a helyreallitast a belviz okozta karok miatt. Kitartast, es jo egeszseget kivanok. Joska (Bella József Mexikóból)

EZ hősiesség amit a Géza csinált! (Biacsi Dávid egyetemista, Budapest)

Őszinte együttérzésem a kedves hunyaiakkal és veled... Akit nagyon szeret az Isten, azt meg is próbálja. (Seidl Ambrus plébános, Kistelek)

 

megdöbbenéssel hallgattam a mai híradásokat a hunyai templom leégésérol, nem is tudom, ilyenkor mit szokás mondani, talán azt, hogy részvétem. Ha bármiben segíteni tudunk, kérlek, jelezd nekünk üdvözlettel: Korbely Gyorgy (újságíró, Orosháza)

 

KEDVES LÁSZLÓ! Megrendültem olvastam az értesitésedet a tragédiáról. Összefogással lesz még uj templom Hunyán.Én is segiteni fogok barátaimmal együtt. Szeretettel:V.Tamás (Vaszkó Tamás gimnáziumigazgató, Szeghalom)

Megdöbbenve láttam a hunyai templom tragédiáját. (Kárpáti László Brazília)

Szczęść Boże! Przykro mi bardzo z powodu spalenia Twojego kościoła. Na pewno z pomocš Boga i dobrych ludzi uda Ci się go odbudować. Pozdrawiam Cię serdecznie. Jestem z Tobąš!  Mieczysław
Templomod leégése nagy szomorúságot okozott nekem. Isten és a jó emberek segítségével sikerülni fog neked az újjáépítés. Szeretettel köszöntelek, Veled vagyok! (Mieczysław Polak Lengyelország, Częstochowa)

Könnybelábadt szemekkel olvastam el híradásodat... A hírt olvasva úgy éreztem, mintha ott állnék, s látnám, ahogy ég a templom. Az a templom, amelyhez első lelkipásztori élményeim fűződnek, ahol mint disponált pap, első vasárnapi misémet mutattam be ünnepélyesen. Magam előtt látom a hunyai embereket, gyerekeket, mindent, amit Hunya most eszembe juttat és felidéz. Nem tudom, lehet-e bármit is mondani!!! Ha akarnék, sem tudnék. Együtt érzek veletek, s imádkozom értetek, főleg a hunyaiakért, mert hiszem, hogy az Isten a számunkra kilátástalannak és katasztrófának számító helyzetből is képes újat és jót kihozni. Kérjük az Istent közösen!! (Bauer Csaba volt endrődi káplán)

 

Kedves László!

Az újságokban is megdöbbentő volt, de az (időnként nehezen elérhető) lapodon olvasni beszámolódat igazán megrázó a történtek leírása. Látni a képeket és olvasni az ismerősök és ismeretlenek reakcióját valami fantasztikus hátborzongató és egyúttal igen megható érzés is. Ebben a szörnyű tragédiában ami őseinket érte össze kell fognunk és segítségségem én is felajánlom. Kitartást kívánok újraépítő munkádhoz, tovább kell őriznünk a lángot! Üdvözlettel: Dr. Hanyecz Vince (Méhkerék)

Az újabb fejleményekről folyamatosan beszámolok.

Itt az előzmények véget érnek.

Írás és foto:
Iványi László
plébános

frissítve: 2014-09-24